Fatüzelés esetén alapvető, hogy a tűzifánk száraz legyen - de mit tehetünk, ha csak nedves fa áll rendelkezésünkre?
Nedves fát eltüzelni csak szükségmegoldásként szabad, ebből induljunk ki! A nedves fa égése ugyanis kifejezetten környezetszennyező, csak fele annyi meleget képes adni, már néhány alkalommal használva is rongálja a kályhát és a kéményt, a begyújtása nehézkes, telefüstöli a lakást és a füstje egészségkárosító.
Mégis előfordulhat, hogy be kell gyújtanunk, de csak nem kellően kiszáradt fa áll rendelkezésünkre.
Fontos, hogy a szó szerint vizes fát nem lehet begyújtani! Ne próbálkozzunk gázolajos, benzines begyújtással - ez életveszélyes! A "vizes fa" alatt a nem légszáraz fát értjük, tehát amelynek nedvességtartalma meghaladja a 15%-ot. A kivágott fa akkor válig tűzifává, ha fedett, szellős helyen legalább két évet eltöltött.
Fentiekből következően az idén, fűtési szezon előtt kivágott és felrakásolt fa még nem tűzifa. Az ilyen fát is el lehet tüzelni szükség esetén, de számolnunk kell a fenti következményekkel.
Fontos! Amennyiben a tüzelőberendezésünk még garanciális (az általam épített kályhák, kandallók mind ilyenek), akkor a nedves fával fűtés miatt bekövetkező kátrányosodás, füstjárat-csökkenés a tüzelőberendezésben és a kéményben a hatásfok-csökkenés mellett a garancia elvesztését eredményezi! Amennyiben tartósan nedves fával fűt valaki, akkor a kéménytűz lehetősége is gyorsan kialakul, aminek következtében szinte elolthatatlan intenzitású tűz alakulhat ki a kéményben, ami akár a ház leégését is eredményezheti. Mindezeket figyelembe véve kifejezetten nem ajánlott a nedves fával fűtés!
A fenti bevezető után nézzük meg, hogy pontosan miként fűthetünk be, ha csak vizes fánk van.
Ideális esetben a fa 4-7 cm vastagságú (tehát vékony) hasábokra van hasítva. Jellemzően negyedbe vagy félbe hasítva tároljuk a tűzifát felhasználásáig. Azonban ha növelni akarjuk a tüzelés hatékonyságát (hogy kevesebb fával érjük el ugyanazt a meleget), vagy nedves a tüzelőnk, akkor mindenképpen érdemes legkésőbb a tűztérbe rakás előtt a fát apróra hasogatni. Ilyen módon az egyes hasábok levegővel érintkező felülete jelentősen megnő, ami az égés hatékonyságát nagyban megnöveli.
Természetesen ügyeljünk arra is, hogy a hasábok hossza ne haladja meg a tűzterünk méreteit. Ez cserépkályha, kandalló esetén jellemzően kb. 35 cm, lemezkályha esetén 20-25 cm. Pontos méretet a használati útmutató ad, vagy ha lemérjük a tűzteret.
A hasábokat többféleképpen szokás a tűztérbe helyezni: szorosan egymásra fektetve, tábortűz-szerűen gúlába állítva, alulra halmozva a gyújtóst vagy a nagyobb hasábok tetejére, fektetve vagy állítva.
A jó hatásfokú (a tűzifával takarékoskodó) és legkevésbé környezetterhelő égéshez azonban nem felel meg bármelyik módszer.
Helyes módszerek:
Helytelen, kerülendő módszerek:
Talán a legfontosabb lépéshez érkeztünk: a felfűtött kályha melegét és az általa keltett légmozgást kihasználva szárítsuk elő a következő egy-két befűtésre elegendő tűzifát!
Ennek több módja van: