Az otthon melege
fatüzeléssel

Tóth Attila

kályhaépítő

Telefon: +36 30 8594561

E-mail: info@kalyhaslap.hu

Ajánlatkérés

Cserépkályhát szeretnék! De milyen legyen?

Méretezze igényei szerint a kályháját!

A jól megépített cserépkályha a fatüzelés egyik leghatékonyabb módját biztosítja. Fontos, hogy igényei szerinti teljesítményű és kialakítású berendezést válasszon.

A jól megépített cserépkályha a fatüzelés egyik leghatékonyabb módját biztosítja. Ez azt jelenti, hogy nagy meleget ad, sokáig, ritkán kell megrakni tűzifával, hosszú az élettartama, és jól használva minimális a füstkibocsátása.

Emellett a cserépkályha a legtöbb embernek tetszik. Egyfajta csillogó bútorként lehet tekinteni rá, amely amellett, hogy szép, még hasznos is. Még a szocialista rendszerben gyártott mázas cserépkályhák is szebb látványt nyújtanak, mint a legszebb lapradiátor, gázkazán vagy konvektor.

A cserépkályhák nagyon sokféle méretben és formai kialakításban készülnek, az ún. hordozható, acélkeretbe épített, kisebb hűtőszekrényhez hasonló változattól kezdve a többpárkányos, ülőpadkás változatokon át a szecessziós körkályhákig, vagy éppen a minimalista kialakítású, hófehér, sima csempés változatokig.

Hogyan lehet kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot?

A helyes válasz, hogy mindenképpen a fűtendő helyiség vagy épület hőszükségletéből kell kiindulni. A hőszükségletet hivatalosan gépészmérnök tudja meghatározni, de ha készült már az épülethez energetikai tanúsítvány, akkor abból is kiolvasható a hőszükséglet. A cserépkályha tűzterét, és a kályha méretét, bélelését, hőtartását, füstjáratainak hosszát és kialakítását mind az határozza meg, hogy mekkora tényleges hőigényt kell előállítani a tüzelés során, és hogy mennyi ideig kell tartania a meleget a kályhának a következő begyújtásig.

A cserépkályha megfelelő működése a kályhán belüli füstjáratok és a kémény egységén múlik. Ezért kell a kályha tervezését mindig a méretezéssel kezdeni.

A fentiek után (tehát ha a hőszükséglet és az azt biztosító technikai tartalom meghatározásra került), már tudható, hogy milyen méretű tüzelőberendezés lesz megfelelő. Ezek ismeretében már megalapozottan választhatja ki a megrendelő, hogy milyen formájú és felületi kialakítású kályhát szeretne.

Gyakran fordított sorrendben halad a megrendelés: az építtető tulajdonos konkrét elképzeléssel rendelkezik a kályha méretét, alakját, kialakítását illetően. Sok kályhás ilyenkor a megrendelő felelősségére el is készíti számára a kért kályhát, amely azután ha nem működik megfelelően, akkor csak széttárja a karjait, hogy hát nem ő akarta, hogy ilyen legyen a kályha, hanem a megrendelő, úgyhogy magára vessen.

Az is gyakori eset, hogy a megrendelő a legolcsóbb megoldást keresi, és az előre gyártott mobil kályhákból választ. Ilyeneket az internetes hirdetési oldalakon is kínálnak megvételre, készre szerelten. Tudni érdemes, hogy ezek a kályhák bár csempével burkoltak, de méreteikből adódóan nincs bennük elég hely a lángok számára, a füstgázok nem tudnak kiégni, füstjáratok vagy egyáltalán nincsenek bennük, vagy minimális hosszúságban, hely szűke miatt. Ilyen tüzelőberendezésben az égés rossz hatásfogú, a hő nagy része a kéményt terheli és azon át távozik, a kis tűztér miatt pedig gyakran kell megrakni a kályhát, így a cserépkályhák előnyeiből semmit sem valósítanak meg, leginkább a kisméretű lemezkandallókhoz hasonlítható a működésük.

Egy másik jellemző csapda cserépkályha építtetésekor, hogy túl nagy, és gyakran túl sok funkciót, formát kombináló megoldást szeretne megvalósítani a megrendelő. Érdemes elfogadni, hogy a leghatékonyabb működést a helyiséghez méretezett, hasáb formájú cserépkályha biztosítja. Évszázadokon keresztül alakult ki ezek belső szabályrendszere, méretezése, kiállták az idő próbáját. Amint ülőpadka fűtéses, párkányos, sütőbetéttel, vízteres patkóval vagy hőcserélővel, esetleg ezek kombinációjával terhelt kialakítást próbálunk megvalósítani, a hatékonyság szükségszerűen csökken, és megnő annak a veszélye, hogy a berendezés rosszul fog működni, lekátrányosodik és akár egy-két fűtési szezon alatt tönkremegy.

Egy cserépkályha építtetési költsége nagyságrendileg hasonló egy gázkazán üzembeállítási költségéhez. Érdemes ezért úgy megépíttetni a kályhánkat, hogy az szép és tartós megoldást adjon számunkra. Ehhez pedig a méretezésen, az ésszerű kompromisszumokon, és a szakszerű kivitelezésen át vezet az út.

Amennyiben a fentiek kapcsán kérdése vagy igénye merült fel, keressen meg elérhetőségeim bármelyikén! Szívesen válaszolok a kérdéseire.
info@kalyhaslap.hu   •   telefon: +36 30 8594561