Az otthon melege
fatüzeléssel

Tóth Attila

kályhaépítő

Telefon: +36 30 8594561

E-mail: info@kalyhaslap.hu

Ajánlatkérés

Hogyan épül a kályha?

A megrendeléstől az átadásig

Az alábbiakban összefoglalom, hogy mire számíthat akkor, ha tőlem rendeli meg fatüzelésű berendezése kivitelezési munkáit.

 1. A megrendelést követően felmérem a helyszínt, ahová a kályhát, kandallót vagy egyéb berendezést szánja.
  • Felmérem a kémény helyét, állapotát, és a rácsatlakozás lehetőségeit. Amennyiben bármilyen szempontból problémás lehet a kémény használatba vétele, akkor a kályha építését megelőzően kéményseprőipari szakvéleményt kell beszereznie. Ez tartalmazza, hogy milyen feltételek (pl. a kémény kitisztíttatása, esetleges átalakítása, korszerűsítése) mellett lehetséges annak használata. Fontos, hogy kizárólag akkor tanácsolom ennek meglépését, ha az valóban szükséges!
  • Megvizsgálom, hogy milyen hőszigetelő képességű a helyiség. Figyelembe veszem a falazat anyagát, vastagságát, a szomszédos helyiségeket, a födémek hőáteresztését, a nyílászárók milyenségét, valamint az épület tájolását és az uralkodó széljárást. Ezek mind befolyásolják a szükséges fűtőteljesítményt. Amennyiben van energetikai tanúsítványa, az leegyszerűsíti a felmérést.
  • Megbeszéljük, hogy milyen méretű, formájú, elhelyezkedésű berendezésre gondolt. Összevetjük a fenti szempontokkal, és előzetesen megállapodunk abban, hogy milyen kialakítás lesz a legmegfelelőbb az igényeinek.
  • Amennyiben meg kíván bízni az építéssel, akkor egy egyoldalas előrendelő lapot kitöltünk, amiben rögzítjük a berendezés fő paramétereit. Ez alapján fogom elvégezni a méretezési számításokat (tűztér, füstjáratok méretezése).
  • Ezen a ponton 20 eFt előleget kérek, amit megrendelés esetén a vételárba beszámítok. Tehát megrendelés esetén a tervezés díjmentes.
  • Amennyiben a fenti felmérést követően a helyszínen úgy dönt, hogy mégsem kívánja megépíttetni velem a berendezést, akkor a kiszállás, felmérés díjmentes volt.
 2. A felmérés alapján elkészítem a kályha/kandalló méretezését. A méretezés célja a kívánt fűtőteljesítmény és hatásfok elérése. Ez cserépkályha, takaréktűzhely esetén a tűztér, a füstjáratok, a hőtartó bélelés és a kéményillesztés méretezését jelenti. Kandalló esetén az igényeknek megfelelő kandallóbetét, hőcserélő és füstcső kiválasztását. A méretezés alapján előzetes költségkalkulációt készítek, ami tartalmazza az építéshez szükséges összes anyagot, a munkadíjat és a szállítási költséget. Ezt telefonon egyeztetem Önnel.
 3. Ön ekkor véglegesíti a csempe, tűztérajtó választását (cserépkályha esetén), vagy kandallóbetét+tűztérajtó választását.
 4. Az Ön által választott elemek alapján kiszámolom a végleges költségkalkulációt, és megbízási szerződésbe foglaljuk. Szerződéskötéskor az összeg 50%-át kérem el, készpénzben. Mivel ez az összeg új építés esetén nem fedezi az anyagköltséget, ezért a berendezés csak a teljes összeg kifizetésekor kerül az Ön tulajdonába.
 5. Az elkészült berendezést a vállalt határidőig elkészítem. Ehhez Önnek csak a helyszínre jutást kell biztosítania.
 6. Az átadás során elvégzem a próbafűtést, bemutatom a berendezés használatát, és írásos használati útmutatót adok a berendezéshez. Ekkor történik meg a vételár második részletének kifizetése, és a garancia ekkor lép életbe.
 7. A kandalló az építését követően próbafűtést igényel, amelynek során leég a gyári korrózióvédelem a kandallóbetétről. Ez igen kellemetlen szaggal jár, ezért a felfűtés alatt 1-2 órán át nyitott ablakok mellett szellőztetni kell. Ezt követően a kandalló már üzemszerűen használható.
 8. Cserépkályha esetén 2-3 hét szárító fűtésre van szükség a normál üzemű használatba vétel előtt. Ennek oka, hogy a kályha építésekor nagyságrendileg 80-100 liter víz kerül beépítésre (a nedvesített kerámiaelemek és agyaghabarcs által), amit kíméletes, rövid időtartamú tüzelésekkel ki kell szárítani. Ellenkező esetben a nedves kályha felfűtésekor a képződő gőz nyomása károsítja a kályha szerkezetét! A szárító fűtés módszerét ismertetem, bemutatom, és írásos formában is átadom Önnek.
 9. A berendezés átadáskori megfelelőségéért szavatosságot vállalok! Esetleges hibás teljesítés esetén a hiba javítását díjmentesen elvégzem.
 10. A berendezésre két év garanciát vállalok. A garanciális javításokat szintén díjmentesen végzem el. A garancia csak a használati utasítás betartása mellett érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy ha a kályhán a nem rendeltetésszerű használat miatti elváltozások találhatók (pl. túlfűtés, nedves fa vagy szemét tüzelése miatti kátrányosodás következményei, utólagos mázsérülések (leverődések), kiszárító fűtések elmaradása miatti fugasérülések), akkor ezek javítása nem díjmentes.
Amennyiben a fentiek kapcsán kérdése vagy igénye merült fel, keressen meg elérhetőségeim bármelyikén! Szívesen válaszolok a kérdéseire.
info@kalyhaslap.hu   •   telefon: +36 30 8594561